English version of this page

Strekkes EU-domstolens ikke-delegeringsdoktrine "Meroni-doktrinen" for langt?

Artikkelforfatter PhD-stipendiat Julius Rumpf reiser spørsmål om de juridiske grensene for delegering av regelverksutforming i den europeiske el-sektoren pga. fremveksten av såkalte "metoder", særlig i lys av EU-domstolens ikke-delegeringsdoktrine, også kalt Meroni-doktrinen.

Bildet kan inneholde: bygning, himmel, høyblokk, fasade, næringsbygg.

EU-domstolen 

Foto: Anthony Dehez (paperjam.lu)

Det er behov for delegerte regler i tekniske sektorer som elektrisitet.

Delegeringen av regelverksutforming har bokstavelig talt nådd nye høyder i den europeiske el-sektoren pga. fremveksten av "metoder". Dette er juridisk bindende regler som er utviklet av private strømselskaper og spesialiserte reguleringsmyndigheter i stedet for lovgiveren.

Metodene representerer en unik form for "nivå 3-regelverk" som så langt ikke har vært undersøkt. Metodene reiser viktige spørsmål om de juridiske grensene for delegering av regelverksutforming, særlig i lys av EU-domstolens ikke-delegeringsdoktrine, også kalt  Meroni-doktrinen. Grensene som doktrinen setter, er imidlertid uskarpe. Dette fører til rettslig usikkerhet, noe som igjen har ført til mer omfattende delegering, som metodene viser.

Hvor mye lovgivningsmyndighet kan delegeres? 

Denne utviklingen reiser viktige konstitusjonelle spørsmål - hvor mye lovgivningsmyndighet kan delegeres?

Samtidig viser 'metodene' at det er behov for delegerte regler i tekniske sektorer som elektrisitet. Artikkelen foreslår at EU-domstolen bør revidere Meroni-doktrinen for å gjenopprette rettssikkerheten, samtidig som den tar hensyn til de praktiske kravene til regulering i disse sektorene. Artikkelen diskuterer mulige tilnærminger og foreslår en mulig "Meroni-doktrine 2.0".

Les artikkelen her

 Julius Rumpf: Quaternary Law in EU Electricity Regulation: Stretching Meroni too Far?

Rumpf, Julius
Quaternary Law in EU Electricity Regulation:
"Stretching Meroni Too Far?" 
(2024) 33 European Energy and Environmental Law Review 2-15

Emneord: EU-rett, energirett, kraftmarkedet, delegering, forskriftskompetanse, Meroni, vilkår og metoder Av Julius Rumpf
Publisert 7. mars 2024 16:18 - Sist endret 29. mai 2024 12:28